Projekty

vedúci vedecký pracovník
MVDr. Andrea Lauková, CSc.

Medzinárodné

Aktuálne
  • Zabezpečenie nezávadnosti mäsa poľovnej zveri v reťazci "z lesa po vidličku"
    Program: COST
    Doba trvania: 29. 9. 2023 – 28. 9. 2027
  • Zvýšenie biosekurity v živočíšnej produkcii zvyšovaním povedomia a metód biokontroly pre redukciu rizík vzniku a šírenia infekčných ochorení.
    Program: COST
    Doba trvania: 21. 10. 2021 – 20. 10. 2025
Ukončené
  • Bakteriocíny a ich prospešnosť pri redukcii nežiaducich, biofilm-produkujúcich baktérií z potravín a z prostredia ich výroby
    Program: Bilaterálne - iné
    Doba trvania: 1. 1. 2019 – 31. 12. 2022
  • Prospešnosť aplikácie bakteriocínov v diéte koní
    Program: Medziakademická dohoda (MAD)
    Doba trvania: 1. 1. 2019 – 31. 12. 2022
  • Bakteriocíny, bezpečný spôsob redukovania na antibiotiká rezistentné baktérie pre zachovanie zdravého chovu prasiat
    Program: Bilaterálne - iné
    Doba trvania: 15. 2. 2019 – 31. 12. 2021
  • Európska sieť pre spoluprácu v oblasti faktorov ovplyvňujúcich mikrobiálnu rovnováhu gastrointestinálneho traktu prasiat a jej význam pre zdravie prasiat
    Program: COST
    Doba trvania: 31. 10. 2014 – 30. 10. 2018
  • Identifikácia mechanizmov antibakteriálneho a imunomodulujúceho účinku probiotických kmeňov a cytokínov v podmienkach infekčno-zápalových ochorení
    Program: Bilaterálne - iné
    Doba trvania: 1. 10. 2014 – 31. 12. 2015
  • Európska sieť pre výskum gastrointestinálneho zdravia
    Program: European Science Foundation (ESF)
    Doba trvania: 1. 5. 2010 – 31. 10. 2014

Národné

Aktuálne
  • Metóda pre hodnotenie mikrobiologickej kvality surového kozieho mlieka a aplikácia autochtónnych kyslomliečnych baktérií pri spracovaní nebovinných mliek
    Program: APVV
    Doba trvania: 1. 7. 2021 – 30. 6. 2025
  • Bakteriocíny a ich využitie na redukciu nežiaducej mikrobioty v chove zvierat
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2021 – 31. 12. 2024
Ukončené
  • Funkčné potraviny na báze kozieho mlieka a ich prospešnosť pre zdravie
    Program: APVV
    Doba trvania: 1. 8. 2018 – 31. 7. 2022
  • Bioaktívne substancie, ich význam a využitie pre zdravie zvierat
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2017 – 31. 12. 2020
  • Firmicutes, ich vlastnosti a využitie pre zdravie zvierat
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2016 – 31. 12. 2019
  • Bakteriocíny produkované probiotickými kmeňmi Firmicutes a ich využitie pre zdravie potravinových zvierat
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2014 – 31. 12. 2016
  • Výskyt a význam rodu Bifidobacterium u psov
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2013 – 31. 12. 2015
  • Probiotické mikroorganizmy a regulácia cytokínovej odpovede v prevencii imunopatologických zmien počas črevných bakteriálnych infekcií u hydiny
    Program: APVV
    Doba trvania: 1. 7. 2012 – 31. 10. 2015
  • Bakteriocín-produkujúce mikrobiota, ich bakteriocíny a zdravie hydiny
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2011 – 31. 12. 2013
  • Naturálne substancie a ich využitie pre zdravý chov psov
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2009 – 31. 12. 2011
  • Enzybiotiká - molekulárny dizajn nových antibakteriálnych látok degradujúcich bunkovú stenu Gram-pozitívnych kokov
    Program: APVV
    Doba trvania: 1. 6. 2008 – 31. 12. 2010
  • Naturálne substancie a ich vplyv na fyziologický stav a zdravie zvierat
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2008 – 31. 12. 2010
  • Nové bakteriocinogénne probiotiká a prebiotiká a ich využitie na dosiahnutie zdravšieho chovu králikov
    Program: APVV
    Doba trvania: 1. 2. 2009 – 31. 12. 2010
  • Probiotické baktérie a ich úloha pri ovplyvňovaní črevného ekosystému a stimulácii imunitnej odpovede u hydiny pri salmonelóze
    Program: VEGA
    Doba trvania: 1. 1. 2008 – 31. 12. 2010
  • Produkcia konjugovanej linolovej kyseliny ovplyvňovaním diét u prežúvavcov
    Program: APVV
    Doba trvania: 1. 6. 2008 – 31. 12. 2010